Mănăstiri și Biserici ortodoxe din România – Manăstirile Halmyris, Saon și Cocoș din Tulcea , Biserica Grecească și Biserica Sfinții Arhangheli din Brăila

Mai intai de toate .. cu ocazia sarbatorii Nasterii Maicii Domnului .. La Multi Ani !  tuturor ce poarta numele Maria, Mariana, Mari, Maricica, Marian, Marin .. si cateva cuvinte despre sarbatoarea de astazi.

Nasterea Maicii Domnului – Sfanta Maria Mica

Nasterea Maicii Domnului este praznuita pe data de 8 septembrie fiind prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc care a inceput la 1 septembrie.

Nasterea Maicii DomnuluiMama Feceoarei Maria se numea Ana si era fiica preotului Matthan iar tatal Fecioarei Maria se numea Ioachim si era din semintia lui Iuda. Astfel, tatal Fecioarei Maria era un urmas al regelui David, iar mama, o descendenta din familia preoteasca a lui Aaron, implinindu-se prin aceasta proorocia ca Mesia va avea o dubla descendenta: imparateasca si preoteasca.

Pentru ca nu aveau copii, Ioachim si Ana au inceput sa fie ironizati si batjocoriti de oameni .. lipsa copiilor fiind considerata un blestem din partea lui Dumnezeu. Traditia spune ca in al cincizecilea an al casatoriei lor Marele Preot de la Templu a refuzat in public jertfa lor, numindu-i blestemati.

Ioachim si Ana .. intristati s-au au hotarat sa se retraga fiecare pentru post si rugaciune si Ana a inceput sa se roage lui Dumnezeu cu durere si cu multe lacrimi, zicand: „Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca; Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu, sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale” (I Regi 1, 11).

Ingerul Gavriil s-a arata fiecaruia, spunandu-le ca rugaciunea lor nu a fost trecuta cu vederea si ca Dumnezeu le va trimite binecuvantarea Sa. Tot el le-a vestit ca acest prunc se va umple de Duh Sfant din pantecele mamei sale si ca va fi un vas ales lui Dumnezeu. (Luca 1, 4-23).

Sarbatoarea este adoptata in timpul papei Serghie I (687-701). In sec. al VI-lea, Sf. Roman Melodul a compus Condacul si Icosul acestui praznic, iar in sec al VIII-lea, Sf. Ioan Damaschin a alcatuit Canonul ce se canta la slujba Utreniei.

Data de 8 septembrie aleasa pentru praznuire reprezinta ziua sfintirii unei biserici dedicate Fecioarei Maria, construita la Ierusalim de catre imparateasa Eudoxia la inceputul sec. al V-lea.

Manastirea  Halmyris – Tulcea

Daca va duceti in Delta ..  este bine sa va opriti si sa vizitati Manastirea Halmyris.

Hram: Sfintii Epictet si Astion (biserica mare, aflata in constructie si primul paraclis), Sfintii Montanus si Maxima (biserica din demisol)

Acces: din Tulcea, pe DJ222C spre SE pana la Murighiol (46 km). La intersectia din centrul Murighiolului se continua catre stanga, spre Dunavatu de Jos, pe DC9, drum pietruit. La 1,5 km de la iesirea din Murighiol, pe partea stanga a drumului, se afla ruinele cetatii Halmyris, langa care este situata manastirea

http://www.youtube.com/watch?v=bGDprUx2mXU

Biserica mica

030031 032 033 034

Biserica mare in constructie

038

Biserica de la demisolul bisericii mari

039 041 043

Pietre arheologice care au un x pe ele .. semnul crucii Sf Andrei

049

Manastirea Saon  – Tulcea

Hram: Inaltarea Domnuiui, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (biserica veche), Acoperamantul Maicii Domnului (biserica noua)

Acces: DN 22,15 km SE de Isaccea si 24 km V de Tulcea; din DN 22, intre localitatile Samova si Niculitel, indicator spre N, 2,5 km pana la manastire

La Manastirea Saon, in biserica mare, sunt adapostite particele din Moastele Sfintilor Vichente, Maxim Grecul, Inochentie mitropolitul, Epictet preotulsi Astion monahul .. racla cu acestea fiind tot timpul expusa inchinarii pelerinilor.

De asemenea, pelerinul poate admira aici bucati din vesmintele care au apartinut Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Cuvioasei Parascheva si Sfantului Grigorie Decapolitul. In vitrina special amenajata pentru adapostirea acestora se afla si o bucatica din lemnul  Sfintei Cruci.

http://www.youtube.com/watch?v=N-dLiXaJRJ0

475 477 484 485 486 P1120507 P1120508479 P1120514

Mamastirea Cocoș – Tulcea

Hram: Sfanta Treime, Sfintii Zotic, Atal, Camasie si Filip (biserica mare), Sfantul Nicolae (paraclisul);

Acces: DN 22/E87 Isaccea-Tulcea. Indicator, dupa 5 km de la Isaccea, 4,5 km spre S pana la Manastirea Cocos. Manastirea se afla la 6 km de Niculitel, 10 km SE de Isaccea si 35 km V de Tulcea

In anul 1971, pe teritoriul comunei Niculitel, in apropierea manastirii, sapaturile arheologice au adus la lumina o cripta care adapostea moastele a patru sfinti mucenici, primele descoperite pe teritoriul tarii noastre. Acestia sunt crestini martiri din secolele III-IV.

Zoticos sit

La 17 ianuarie 1973 sunt aduse in manastire si asezate la loc de cinste in biserica, intr-o frumoasa racla moastele sfintilor martiri Zotic, Atal, Camasie,si Filip,  ca o marturie incontestabila a credintei stramosesti. Praznuirea acestor martiri se face in fiecare an la data de 4 iunie.

http://www.youtube.com/watch?v=BxR633ulrig

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Scarile care urca in dealul unde zice legenda ca canta cocoșul salbatic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Legenda cocoşului – una dintre legendele întemeierii mănăstirii spune că , în aceste locuri pustii pe atunci, un cocoş sălbatic cânta pe vârful dealului stâncos din spatele bisericii (locul unde este amplasata crucea – asta si scrie pe fata ei) . Acest deal se va numi mai târziu Dealul Cocoşului, iar aşezământul monahal – Mănăstirea Cocoş.

crucea man-cacosa

Biserica Greceasca „Buna Vestire” – Braila 

Daca va intoarceti din Tulcea si traversati Dunarea cu bacul .. puteti vizita Biserica Buna Vestire este biserica comunitatii grecesti din Braila. Comunitatea greaca din Braila s-a infiintat la 18 Februarie 1863 prin votul a 315 greci ce s-au intrunit la Clubul lui Ioannis Rallis. Persoanele marcante ale comunitatii grecesti au infiintat o epitropie care a  hotarat construirea unei biserici, unde Sfanta Liturghie sa se savarseasca in limba greaca si desfasurarea unei colecte intre membrii comunitatii in acest scop, fapt ce s-a si savarsit. Donatii in bani au oferit de asemeni si alte comunitati grecesti din Romania.

Aceasta Sfanta Biserica, a fost dedicata Bunei Vestiri iar permisiunea de ridicare a fost data la 15 Mai 1863 de catre domnitorul Romaniei Al. I. Cuza si  la data de 8 Septembrie, a aceluiasi an a avut loc slujba de punere a pietrei de temelie iar prima tarnosire a acesteia s-a savarsit la 29 Octombrie 1972.

In anul 1863, in timpul lucrarilor de punere a temeliei bisericii, unul dintre ctitori a avut un vis, ce a avut ca rezultat descoperirea unui izvor natural, cu proprietati vindecatoare de ziua Izvorului Tamaduirii. A fost considerata ca semn divin, izvorul inchizandu-se intr-o fantana, iar deasupra construindu-se Sfantul Altar. Izvorul se gaseste la o adancime de 15 metri si este vindecator doar de ziua Izvorului Tamaduirii, cand agheasma tasneste si suprafata apei fantanii ajunge la doi metri. Numai in aceasta zi preotii deschid fantana si multi bolnavi vin din toata tara sa primeasca agheasma avand nadejdea si credinta ca se vor vindeca.

P1120598 P1120601 P1120602 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – Braila

Situată în  Piața Traian, biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost geamie în timpul stăpânirii otomane (sec. XVII–XVIII), fiind transformată în biserică ortodoxă în 1831, după ce orașul a revenit Tarii Romanesti, prin Pacea de la Adrianapole. Construcția păstrează elemente de arhitectură orientală, fiind una din puținele biserici dinRomania care nu are turle. A fost restaurată în anii ’90.

P1120588P1120590 P1120592 P1120593

In final .. inca odata La Multi Ani ! tuturor celor ce poarta numele Maria, Mariana, Mari, Maricica, Marian, Marin ..  va imbratisez cu mult drag.

Pace și lumină pentru toți !

Costi

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.