Dragi prieteni,
După ce v-am prezentat cele trei mănăstiri care alcătuiesc triunghul energetic argeșean vă propun să mergem pe urmele Sf Apostol Andrei în Dobrogea și să facem un popas de data aceasta la Mănăstirea Dervent.
Scurt istoric – Poziționare
Mănăstirea Dervent a fost prima mănăstire vizitată de mine … vizita a fost făcută în anul 2007 iar pe atunci încă se lucra la amenajarea intrării în mănăstire.
Începuturile schitului Dervent se pierd în negura vremii. După cum se ştie, cea mai veche vatră monahală de pe teritoriul ţării noastre este consemnată în partea de sud a Scythiei Minor, între Tomis şi Durostorum, localizare care corespunde cu poziţia Derventului.
Primele informaţii istorice sigure despre înfiinţarea unei sihăstrii în apropierea acestei vechi cetăţi datează abia din secolul al IX-lea fiind întemeiată aici de călugări autohtoni, sub influenţa vechilor aşezări monahale din partea locului.
La 17 septembrie 1991 Ierom. Gheorghe Avram – va forma o obşte care în 1993 număra 24 de vieţuitori care în urma incidentului de la Peştera Sfântului Apostol Andrei” – pe atunci un schit al Mănăstirii Dervent, situat la 30 de km – când monahul Nicodim, ctitorul mănăstirii, este accidentat mortal – jumătate din obşte va pleca la „Peşteră”..
Poziționare
La aproximativ 20 de kilometri de frontiera cu Bulgaria, venind dinspre Ostrov, pe un deal de unde pot fi admirate apele sclipitoare ale Dunarii, în vremuri ferite de inundații, se află Mănăstirea Dervent. Zidurile albe și acoperișurile roșii, turlele argintii iți atrag atenția de la distanță. Pe latura de vest, un zid masiv de piatră cu contraforturi, decorat în partea superioară cu un parapet-friză, aminteşte de vechea cetate care a existat pe acest loc în secolele IX-XI.
Tradiția acestei Sfinte Mănăstiri ne spune ca pe malul drept al Dunării, în apropiere, la o distanta de numai doi kilometri de mănăstirea Dervent, a existat o cetate antică romană cu numele de Dervent, nume care înseamnă lagăr sau garnizoană romană .. probabil numele Mănăstirii provenind de aici.
Dar mai bine să lăsăm imaginile să vorbească în foto și filmele prezentate mai jos.
Foto și filme
Izvorul Tămăduirii
Foto – făcute de mine în 2007 – click pe foto pentru zoom
Intrarea
Curtea interioară – Biserica
Curtea interioară
Zidul extern
Subsemnatul – cu zidul exterior în spate – lângă o mică arteziană
Arhimandrit Elefterie Mihai
Crucea tămăduitoare a animalelor
Sfânta fecioară Maria cu pruncul Iisus
Dreptul Simeon cu pruncul Iisus
Interiorul bisericii
Diverse Moaște
Icoana făcătoare de minuni
Crucea tămăduitoare
Spre izvorul tămăduitor
Izvorul cu apă tămăduitoare
Dintre cele patru Sfinte Cruci care au existat iniţial la Dervent, una mare şi trei mai mici, după cum spune tradiţia „crescute din pământ”, în prezent se mai află două: cea mare, care are puteri tămăduitoare, este adăpostită în paraclisul din partea stângă a bisericii, iar cea mică se află în afara bisericii, în stânga altarului şi la ea se vindecă animalele bolnave.
Celelalte două cruci mici au fost scoase din pământ, după cum arată legenda, în timpul stăpânirii otomane.
Până la o nouă revedere … pace și lumină pentru toți !
Costi