Dragii mei .. dupa ce am calatorit in Universul central si divin va propun sa facem o calatorie in alt univers la fel de minunat si de divin .. si anume in Universul Naturii .. Universul Mamei Pamant .. deci haideti sa iesim din celule noastre numite camere .. in care suntem incarcerati mai tot timpul de temnicerii care suntem tot noi .. si sa iesim in mijlocul naturii pentru a ne imbratisa .. cu Divina Mama Pamat si cu Divinul Soare .. si ei parinitii nostri .. si care ne asteapta cu mare drag sa ne primeasca in bratele lor iubitoare.
Este bine sa evadam din casa pentru a petrece cateva ore in pacea, armonia si frumusetea Mamei Pamant .. a Naturii .. prin tot ce ne ofera ea .. de la pomi, flori, animale, pasarele ..etc pentru a fi astfel in comuniune constienta cu Dumnezeu prin intermediul ei .. Creatorul a tot ce este .. si ea fiind o expresie a Creatorului la fel de minunata ca si muzica sau alte expresii ale lui Dumnezeu.
O iesire in natura are efecte benefice atat asupra starii spirituale cat si a celei de sanatate .. prin fapul ca plimbatul in natura .. in aer curat ne elibereaza de stresul cotidian .. eliberand din corp toxinele acumulate pe perioada unei saptamani .. in care si acolo fiecare la locul lui de munca este tot un fel de prizonier .. de data asta al sistemului as zice eu .. asa ca dragii mei macar in weekend sa ne eliberam din inchisorile noastre numite servici si casa .. si sa evadam in natura .. sa ne bucuram de viata .. alaturi de cei dragi .
Parcul Tineretului
Parcul Tineretului este situat in Bucuresti, sector 4, la mica distanța inspre sud de Piata Unirii, centrul orasului, avand o suprafața de circa 200 ha fiind, in prezent, parcul cu cea mai mare intindere din Bucuresti. Din Piața Unirii, accesul direct este asigurat de Bulevardul Dimitrie Cantemir.
Arhitectul Valentin Donose, proiectantul parcului, a avut in vedere realizarea unei zone vaste de verdeața pentru odihna si recrearea populației din ansamblurile de locuințe construite in partea sudica a orasului.
Parcul Tineretului – Google Earth
Proiectantul a propus realizarea unui mare lac , in suprafaţa de 13 ha , alimentat natural din panza freatica şi a trei insule , dintre care doua sunt legate de mal prin poduri mici , acestea incadrandu-se armonios in configuraţia malurilor sinuoase şi constituie repere vizuale agreabile.
Arhitectul a reuşit , cu mult talent , ca artera principala sa descrie o curba larga , iar vederea dominanta de la intrare sa intercepteze axial un mare bazin circular cu apa , punct focal şi pentru perspectiva Salii Polivalente inaugurate in 1974 destinata unor acțiuni culturale si competițiilor sportive.
Alte elemente interesante ale compoziţiei sunt : platforma dalata, decorata cu grupuri statuare, cu scopul de a gazdui serbari ale tinerilor in aer liber … rozariu circular cu diametrul de 200 m, prevazut cu alei interioare dalat, un parter curbat, cu laţime variabila, incadrat de alei cu platani conducand spre aleea dalata care domina priveliştea.
Amenajarea parcului a inceput in 1965 si lucrarile au durat pana in 1974. In anii `80, parcul a fost extins catre est, odata cu construcția Palatului National al Copiilor. Amenajarea parcului de baza a durat numai 8 luni realizandu-se cu aportul tineretului, prin munca patriotica ….. wowww ce vremuri .. unde mai e munca patriotica astazi ???? …
In apropierea zonelor locuite s-au amplasat spaţii pentru odihna , racorire si un debarcader.
Si nu in ultimul rand .. mari suprafeţe de joaca pentru copii .. in partea de sud pe partea mai inalta a parcului construindu-se Oraselul Copiilor.
Pentru a va face o ideie .. asupra panoramei si marimii parcului .. desi se vede doar o mica parte din el .. inspecial pentru cei care nu sunteti din Bucuresti .. iata o privire din Oraselul Copiilor spre partea de jos a parcului Tineretului.
Oraselul Copiilor
Oraselul Copiilor sau Parcul Oraselul Copiilor cum i se mai spune desi face parte din Parcul Tineretului a fost reamenajat si inaugurat in 2012.
Ca o ciudatenie romaneasca .. desi in ciuda investitiilor impresionante realizate de Consiliul Local si Primăria Sectorului 4 in Oraşelul Copiilor, acesta va reveni in administrarea Consiliului General prin ALPAB, de unde a fost preluat initial in conditii deplorabile. Consiliul Local Sector 4 mai poate administra Parcul Oraşelul Copiilor pana in 2016.
Desi exista mai multe intrari .. intrarea principala este in dreptul statiei de merou Constantin Brancoveanu .. parcului mai spunandui-se si Parcul Oraselul Copiilor Brancoveanu.
Fiind Oraselul Copiilor va dati seama ca aici se gaseste mai tot ce-si poate imagina un copil in materie de joaca … tot ce poate incanta inima uni copil chiar si mai mare .. ca sa nu mai zicem de a noastra .. doar si noi tot copii suntem .. chiar daca suntem mai marisori un pic .. haha ..
.. trenulete .. masinute .. rachete .. carusele .. etc
.. plimbari cu trasura cu ponei sau calarie pe ponei
.. plimbari cu barcute tip ratuste pe canale cu apa .. sau cu masinute pe apa ..
.. tasnitoare cu apa .. pentru racoreala .. sa vedeti balaceala aici .. haha
Pentru ca tot suntem la capitolul apa .. in parc este o captare de apa dintr-un acvifer .. numita Fantana lui Arghezi .. sincer nu stiu de unde provine denumirea si ce treaba are Arghezi cu acviferul Fratesti .. dar .. intradevar apa pare a fi o apa foarte pura .. cel putin conform buletinului de analiza afisat .. multii oameni din imprejurimi venind sa ia apa de aici considerand-o chiar miraculoasa.
Sincer nu stiu cat de miraculoasa este apa din Fantana lui Arghezi dar Oraselul Copiilor e intradevar minunat .. e chiar miraculos pentru Romania .. totul fiind impecabil de la curatenie .. la bancile de lemn .. la frumusetea naturii si a spatiilor frumos amenajate .. a plajei ecologice, a locurilor de joaca precum si a teraselor si restaurantelor unde poti manca sau servi ceva racoritor ..
Accesul in parc deci .. se poate face prin intrarile dinspre Calea Serban Voda, Soseaua Olteniței, Calea Vacaresti, Bulevardul Tineretului. Stațiile de metrou ce deservesc parcul se afla pe magistrala 2 si sunt urmatoarele: Tineretului (prima stație de la Piata Unirii) , Eroii Revolutiei, Constantin Brancoveanu.
Va imbratisez cu mult drag .. si astept sa ne imbratisam fiecare cu Mama Natura in acest weekend .. orice locatie fiind la fel de minunata ca si acest mare si frumos parc din Bucuresti.
Pace si lumina pentru toti !
Costi