Pe urmele rock-pop-ului – Formația SINCRON

Dragi prieteni .. după ce am văzut pe scurt o istorie a rock-ului ..  vă invit să călătorim împreună pe meleaguri mioritice pentru a vedea ce trupe au cântat și la noi rock ‘n’ roll .

Se pare că prima formație românească care a cântat rock ‘n’ roll a fost Sincron . Formația s-a înființat în 1964 pe lângă Casa de cultură a sectorului 6 din București .. liderul formației fiind Cornel Fugaru cel care a realizat aranjamentele și compozițiile melodiilor .. multe dintre ele fiind melodii românești cântate pe ritmuri beat.

Trupa inițială a anilor 1964 a avut următoarea alcătuire: Cornel Fugaru (solist vocal, orgă și pian), Alexandru (Sandu) Arion (chitară solo, voce), Dan Voinescu (chitară, voce), Antoniu Cobirzan (chitară bas), Constantin Cobirzan (chitară) și Ilie Mihalache (tobe), ultimul fiind inlocuit de Doru Donciu și mai apoi de Ionel Ucu Bratu Voicescu.

În 1971, formația s-a restructurat având următoarea alcătuire: Cornel Fugaru (solist vocal, orgă și pian), Silviu Hera (chitară solo), Gerhard Gerl (chitară), Mircea Tudoran (chitară bas, din 1969), Dumitru Girz (trombon) și Ion Cristian (tobe). In 1972 li s-au alăturat Gheorghe Stavri (chitară solo, voce), Cornel „Muzicuță” Ionescu (chitara bas, muzicuță, vocal), Ilie Dornescu (trompeta), Victor Boz (saxofon tenor) și periodic, Tomi Beretzki (saxofon alto).

Formația în perioada anilor 1965-1975 a participat la numeroase turnee atât în țară cât și în străinătate în special prin țările ex comuniste .. Bulgaria, Polonia, URSS  la diverse Festivaluri ale tineretului cum a fost cel din Sofia din 1968, unde a obținut premiul al treilea și medalia de bronz pentru formații beat.

Pe lângă cei consacrați .. de-a lungul timpului, alături de membrii formației au mai cântat: Dan Andrei Aldea, Doru Tufiș, Puiu Breck, Mihai Viziru, Ștefan Berindei, Ion Berindei, Octav Zemlicka, Csobi Zemlicica, Arpad Cenuser.

În ceea ce privesc solistele .. singurele soliste vocal care au cântat permanent cu formația Sincron au fost Anda Calugăreanu din 1965 și Gabriela Teodorescu din 1967 susținând împreună turnee în toată România precum și în țări ca Polonia, Bulgaria, Rusia, Germania, Israel .. dar ocazional cu Sincron au mai cântat și cântărețe precum Pompilia Stoian, Margareta Pâslaru (din 1967) și alții.

Formația a cântat și în multe spectacole muzicale și de revistă  .. la care au participat sau pe care le-au realizat cum ar fi : Cu muzica nu e de glumit, Serile Scânteii tineretului editia a V-a, Tinerețe, poezie, muzica usoara (1966), Colibri Music Hall, Unda veselă (1967), Scandal la Boema, Cu mască, fără mască (1967-1968), Zig-zag la Nottara (1971), Muzică și poezie, La porțile dorului, Ritmurile tinereții (1972), Întânlnire cu Sincron (1973), Varietăți ’76 (1976).

Formația Sincron a apărut și în filme cinematografice și pentru televiziune cum ar fi : Opt minute de vis (scurtmetraj, 1966), Opt exerciții pe 625 linii (pentru televiziune, 1967) și  Înpușcături pe portativ  (“Shots on the Stave” – lungmetraj, 1967).

Haideți acum să vedem câteva din piesele pe care le cântau și care s-au mai păstrat .. unele și datorita filmului  Înpușcături pe portativ.

Ducea rufele la râu – Sincron – Spectacol 10 ani TVR. 1966

http://www.trilulilu.ro/video-muzica/sincron-ducea-rufele-la-rau-1966

Hop-sa si la, la, la! – Nancy Holloway & Sincron – fragment din filmul  Înpușcături pe portativ 1967.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GVSFmSoUcGs

Rata – Sincron –  fragment din filmul  Înpușcături pe portativ 1967.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=s3exIPQ3Dvg

Bonjour Bucarest – Nancy Holloway – fragment din filmul  Înpușcături pe portativ 1967.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OybvbEcSCwQ

Și în final un colaj cu mai multe piese în care se poate vedea Bucureștiul de altă dată precum și  celebrele autobuze roșii de transport calatori de atunci marca Skoda .. pe care de multe ori datorită aglomerației și înspecial iarna stăteam pe motor .. haha .. vorba vine .. motorul era înăuntru firește acoperit cu o capotă fiind poziționat între șofer și două scaune în dreapta .. deci se stătea foarte comod pe capota motorului .

Sincron – Hey hey, Wooly Bully, Hippy Shake, Fara tine, Haulita de la Gorj, Miorița, Văleleu, Somnoroase păsărele, Pocnind din bici pe lângă boi

http://www.trilulilu.ro/video-muzica/sincron-hey-hey-wooly-bully-hippy-shake4-fara-tine

Formația s-a desființat în anul 1978.

Pâna la o nouă revedere .. vă îmbrațișez cu mult drag ..

Pace și lumină pentru toti !

 Costi alias CoRus

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

Un comentariu la „Pe urmele rock-pop-ului – Formația SINCRON

  1. Sunt fericită că v-am găsit.
    Amintiri frumoase, amintiri.
    Mulțumesc.
    As vrea sa pot vorbi cu George Stavri, dacă se poate.
    Mulțumesc anticipat.
    P.S..Verisoara Sanda Pricope

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.