Universul – Calea Lactee si dincolo de ea

Chiar daca Rumi  nu L-a cautat pe Dumnezeu in afara ci in sine insusi .. dar L-a vazut ca Cel din interior si Cel din exterior .. intrucat tot ce este creat este o expresie a lui Dumnezeu ..  asa cum am spus in cele cateva cuvinte scrise in CALATORIA MAGICA  .. noi o sa incepem calatoria noastra parasind Terra si sistemul solar  ” care in realitate este doar un varf de ac intr-unul din bratele Caii Lactee ”  si vom intra adanc in Univers, .. dar nu pentru a-L cauta pe Dumnezeu .. ci pentru a vedea grandoarea Creatiei Tatalui nostru Creator .. care intrece puterea de intelegere a oamenilor .. prin faptul ca metaforic spus  ” El a intins cerurile ”  in cele  peste 100 miliarde de galaxii care se estimeaza momentan .

Deci ..  vom calatori astfel  catre marginile creatiei  mergand prin Calea Lactee si dincolo de ea prin intermediul filmului documentar cu acelasi nume  in care frumos se spune :

” cu fiecare privire universul  continua sa reflecte maretia puterii creatoare a lui Dumnezeu si insemnatatea fara pereche pe care o avem noi  in ochii Lui ” .

Segmentele documentarului:

Partea 1:

http://www.youtube.com/watch?v=e37essqz05I      (11 min)

Partea 2:

http://www.youtube.com/watch?v=xZ5c60nFk1E     (11 min)

Partea 3:

http://www.youtube.com/watch?v=hKfsZSVigOQ      (11 min)

Partea 4:

http://www.youtube.com/watch?v=GhMrIebzffE        (11 min)

In cartea Psalmurilor din Vechiul Testament se spune ca „cerurile spun slava lui Dumnezeu ” si documentarul se incheie cu un frumos  citat din Psalmul  8 .. cand David L-a intrebat pe Dumnezeu .. cum poate fi omul atat de important pentru El .. incat desi la nivel de creatie suntem atat de neinsemnati ca marime fiind ceva mai mult decat marimea unui microb traind pe un fir de praf numit Pamant .. totusi suntem in permanenta in atentia, grija si iubirea lui Dumnezeu.

” Cand privesc cerurile lucrarea mainilor Tale, luna si stelele pe care le-ai facut ma intreb: Ce este omul ca Tu sa te gandesti la el ? L-ai facut cu putin mai prejos decat ingerii si l-ai incununat cu slava si cu cinste „

… si asa si este.

Pana la o noua revedere  .. cand vom continua calatoria noastra ..  va imbratisez cu mult drag,

Pace si lumina pentru toti !

Costi

Share this:
Share this page via Email Share this page via Stumble Upon Share this page via Digg this Share this page via Facebook Share this page via Twitter

2 comentarii la „Universul – Calea Lactee si dincolo de ea

  1. Ma ajut in replica mea, cu toata smerenia, de o imagine cosmica de neegalat, o „explicatie” de vizionar, a unui spirit venit ‘de acolo’ ca sa ne ‘creasca’:

    „La steaua care-a rasarit
    E-o cale-atât de lunga,
    Ca mii de ani i-au trebuit
    Luminii sa ne-ajunga.

    Poate de mult s-a stins în drum
    În departari albastre,
    Iar raza ei abia acum
    Luci vederii noastre.

    Icoana stelei ce-a murit
    Încet pe cer se suie;
    Era pe când nu s-a zarit,
    Azi o vedem, si nu e.”

    Mihai Eminescu

    • Scumpul Emin asa cum ii spune Veronica .. intradevar este si a fost un mare spirit coborat de dincolo pentru a aduce lumina prin poezia lui.. iar in La steaua el creaza nu numai o imagine cosmica de neegalat o explicatie de vizionar asa cum bine spui ci si a unui adevarat cunoscator al cosmosului si al fenomenelor cosmice.

      Este adevarat ca o mare parte din cunosterea cosmologiei provine si din anii petrecuti la Viena si Berlin unde a luat contact cu literatura si filozofia indiana .. Eminescu fiind patruns mai demult, inca de cand era in tara de spiritul buddhist indian.. ba chiar a fost pasionat de India inca din copilarie.

      Studiind si filozofia .. chiar daca a participat la cursurile de cosmogonie indiana a lui Weber la Berlin totusi Eminescu si-a asimilat-o gandirii lui .. si a creat o proprie cosmogonie in poezia lui .. el putand fi asemanat unui adevarat kavi (poet intelept) indian.

      Si ca tot calatoaream prin Univers prin Calea Lactee si dincolo de ea .. o poezie a Siminei Silvia Sladan

      O caltorie printre stele

      Hai copii să ne plimbăm
      Despre Cosmos să-nvăţăm!
      Galaxii ce-ţi par mărgele
      Sunt chiar grupuri mari de stele,
      Planete, sateliţi, comete şi asteroizi,
      Hai să le descoperim pe rând, timizi!

      Nu ne-am întrebat noi oare,
      Luceafărul când apare,
      Cum plutesc pe cer în zare,
      Carul mic şi Carul mare,
      Cum s-au tors prin cer fuioare
      De steluţe călătoare?

      Mii de stele şi comete
      Care se-nvârtesc discrete,
      Au format prin cer trasee
      Galaxia albă sau Calea Lactee…
      Şi-n Calea Lactee ia priveşte
      Chiar Pământul se găseşte!

      Costi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.